Skip navigation.
Home
The QNX Community Portal

View topic - Issues mounting USB drive - QNX 4.25

Issues mounting USB drive - QNX 4.25

For the old QNX2 and QNX4 RTOS

Issues mounting USB drive - QNX 4.25

Postby cmanalyst » Mon Jan 28, 2013 8:02 pm

Hello,

Using the steps in the article posted below, I am able to mount a USB thumb drive (2.0) successfully.

However, I am not able to mount a USB drive other than the thumb drive. I've tested with drives from three different manufacturers and get the same message each time:

"...no DOS devices found in auto-scan of /dev"

A Google search hasn't led me anywhere. Does anyone have any ideas/suggestions for me?

Regards.
Amad


http://www.openqnx.com/phpbbforum/viewtopic.php?t=10450
cmanalyst
New Member
 
Posts: 4
Joined: Mon Jan 07, 2013 11:46 pm

Re: Issues mounting USB drive - QNX 4.25

Postby maschoen » Mon Jan 28, 2013 8:21 pm

Just guessing here.

I assume that these other USB drives do have DOS data on them, right?
Is it possible that they have NTSF rather than FAT partitions?
QNX 4 cannot read an NTSF partition.
I don't think QNX 6 can either.

There's also exFAT which QNX 4 probably can't read.
maschoen
QNX Master
 
Posts: 2640
Joined: Wed Jun 25, 2003 5:18 pm

Re: Issues mounting USB drive - QNX 4.25

Postby cmanalyst » Mon Jan 28, 2013 8:34 pm

The thumb drive is NTFS and I was able to read and write to it this morning. This afternoon, I am now not able to even mount the thumb drive. I've rebooted several times and followed the same steps as I did in the morning. Very odd.

With regard to the larger external USB drive, it was also formatted NTFS. I am reformatting it as FAT and will try again.

Thanks for the input.


maschoen wrote:Just guessing here.

I assume that these other USB drives do have DOS data on them, right?
Is it possible that they have NTSF rather than FAT partitions?
QNX 4 cannot read an NTSF partition.
I don't think QNX 6 can either.

There's also exFAT which QNX 4 probably can't read.
cmanalyst
New Member
 
Posts: 4
Joined: Mon Jan 07, 2013 11:46 pm

Re: Issues mounting USB drive - QNX 4.25

Postby cmanalyst » Mon Jan 28, 2013 9:32 pm

I was wrong - the filesystem on the thumb drive is FAT, not NTFS.
cmanalyst
New Member
 
Posts: 4
Joined: Mon Jan 07, 2013 11:46 pm

Re: Issues mounting USB drive - QNX 4.25

Postby cmanalyst » Mon Jan 28, 2013 10:06 pm

Okay...I formatted the external drive as FAT32 format and re-ran drivers and mount command as follows:

./bin/io-usb &
./bin/Fsys.umass &
./bin/Fatfsys &

The above run without any issues/ I see /dos, however it's empty.

When I run "df -a", I see an entry:

? 156290904 ? ? ? ?% /dev/hd1
cmanalyst
New Member
 
Posts: 4
Joined: Mon Jan 07, 2013 11:46 pm

Re: Issues mounting USB drive - QNX 4.25

Postby mario » Mon Jan 28, 2013 10:45 pm

There could be a limitation on the partition size. Sorry I don`t know what it is.
mario
QNX Master
 
Posts: 4132
Joined: Sun Sep 01, 2002 1:04 am

Re: Issues mounting USB drive - QNX 4.25

Postby maschoen » Mon Jan 28, 2013 11:57 pm

mario wrote:There could be a limitation on the partition size. Sorry I don`t know what it is.


That's what it looks like to me. You might try putting a smaller partition on the device to see if that helps. If it does, you probably will need to use multiple partitions if you need the entire space.
maschoen
QNX Master
 
Posts: 2640
Joined: Wed Jun 25, 2003 5:18 pm


Return to QNX2 and QNX4

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests