Skip navigation.
Home
The QNX Community Portal

View topic - boot QNX v4.25

boot QNX v4.25

For the old QNX2 and QNX4 RTOS

boot QNX v4.25

Postby sowhat » Sat Mar 04, 2017 11:54 am

Hello. Please, I need a help. I cant boot device with qnx 4.25 OS after I changed cmos battery. Im not professional programmer, pls, give me instruction, what can I do with it. :?: :?: :cry:
Attachments
RrcrCH5vf3o.jpg
(170.13 KiB) Not downloaded yet
sowhat
New Member
 
Posts: 2
Joined: Fri Mar 03, 2017 4:33 pm

Re: boot QNX v4.25

Postby maschoen » Sat Mar 04, 2017 11:23 pm

sowhat wrote:Hello. Please, I need a help. I cant boot device with qnx 4.25 OS after I changed cmos battery. Im not professional programmer, pls, give me instruction, what can I do with it. :?: :?: :cry:


So it is clear that the QNX boot file is being loaded into memory and it executes. What I think happens next is that the file system runs and the EIDE driver runs. The disk is then mounted as root, and finally the startup process tries to run /bin/sh off the hard drive, but it doesn't find it. It's trying to run your /etc/sysinit file.

The reason for this is probably that your BIOS has the hard drive mis-configured. This used to happen a lot with QNX 2. By the time QNX 4 was out, a lot of EIDE drives had LBL (Logical Block addressing) so there was no way to mess up the Head/Track/Cylinder configuration in the BIOS. But I think your system might be pre-LBL causing the problem. If that's so, it's a little odd that the boot works at all, however even with wrong H/T/C, if the boot file is in the first cylinder, it often works.

I suggest you find out what model your hard drive is, Google it and find what it's H/T/C parameters are and set them in the BIOS.
maschoen
QNX Master
 
Posts: 2598
Joined: Wed Jun 25, 2003 5:18 pm

Re: boot QNX v4.25

Postby sowhat » Wed Mar 08, 2017 3:58 pm

maschoen wrote:
sowhat wrote:Hello. Please, I need a help. I cant boot device with qnx 4.25 OS after I changed cmos battery. Im not professional programmer, pls, give me instruction, what can I do with it. :?: :?: :cry:


So it is clear that the QNX boot file is being loaded into memory and it executes. What I think happens next is that the file system runs and the EIDE driver runs. The disk is then mounted as root, and finally the startup process tries to run /bin/sh off the hard drive, but it doesn't find it. It's trying to run your /etc/sysinit file.

The reason for this is probably that your BIOS has the hard drive mis-configured. This used to happen a lot with QNX 2. By the time QNX 4 was out, a lot of EIDE drives had LBL (Logical Block addressing) so there was no way to mess up the Head/Track/Cylinder configuration in the BIOS. But I think your system might be pre-LBL causing the problem. If that's so, it's a little odd that the boot works at all, however even with wrong H/T/C, if the boot file is in the first cylinder, it often works.

I suggest you find out what model your hard drive is, Google it and find what it's H/T/C parameters are and set them in the BIOS.


Thank you. I did it, but it would not work. What can I do else?
sowhat
New Member
 
Posts: 2
Joined: Fri Mar 03, 2017 4:33 pm

Re: boot QNX v4.25

Postby maschoen » Wed Mar 08, 2017 6:24 pm

I think at this point you probably need professional help. Can you contact the people who created the system? Do you have a backup? There are all sorts of things that could be wrong. It could be as simple as the /bin/sh file being corrupted, but to figure out might be challenging.
maschoen
QNX Master
 
Posts: 2598
Joined: Wed Jun 25, 2003 5:18 pm

Re: boot QNX v4.25

Postby Tim » Wed Mar 08, 2017 6:52 pm

Changing the CMOS battery will have wiped out the settings in the BIOS from what they were.

While Mitchell is right that it could be the /bin/sh file corrupted it seems equally or more likely something isn't set right in the BIOS.

Do you have another of these machines where you could check the BIOS settings on and compare to what you have now in your machine that isn't working?

What BIOS do you have and what changeable settings are there under IDE/Sata etc? Do you have a RAID configuration? That's the most likely place something is different from before and now.

Tim
Tim
Senior Member
 
Posts: 1358
Joined: Wed Mar 10, 2004 12:28 am

Re: boot QNX v4.25

Postby sieudot » Thu Mar 09, 2017 2:53 am

sowhat wrote:Hello. Please, I need a help. I cant boot device with qnx 4.25 OS after I changed cmos battery. Im not professional programmer, pls, give me instruction, what can I do with it. :?: :?: :cry:



What is your current CPU and harddisk?
Tim is right. Your BIOS configuration has been lost. You must restore it. Try to change BIOS, special on harddisk configuration.
sieudot
Active Member
 
Posts: 43
Joined: Thu Mar 17, 2005 8:14 am
Location: VietNam


Return to QNX2 and QNX4

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron