Skip navigation.
Home
The QNX Community Portal

View topic - Couldn't find mtouch device for display

Couldn't find mtouch device for display

Discussion about the QNX6 OS.

Couldn't find mtouch device for display

Postby hsbgowd » Tue Jul 29, 2014 3:20 pm

I am trying to configure/calibrate the touch input on the touch panel.

During the startup, running the shell command “calib-touch” on a display device is giving me an error Couldn't find mtouch device for display.

Ideally it should be bringing up mtouch configuration module.

I was unable to get any help on google. We are using QNX 6.6 Neutrino but this issue may have been observed on other OS versions as well.

Thank you.
hsbgowd
New Member
 
Posts: 7
Joined: Mon Jul 28, 2014 3:24 pm

Re: Couldn't find mtouch device for display

Postby Tim » Tue Jul 29, 2014 4:53 pm

http://www.qnx.com/developers/docs/660/ ... touch.html
http://www.qnx.com/developers/docs/660/ ... arams.html
http://www.qnx.com/developers/docs/qnxc ... intro.html

We need more information about your system. For example do you have the begin mtouch section in your graphics.conf file?

Tim
Tim
Senior Member
 
Posts: 1388
Joined: Wed Mar 10, 2004 12:28 am

Re: Couldn't find mtouch device for display

Postby hsbgowd » Tue Jul 29, 2014 9:07 pm

Thanks Tim. I have more info available now.

This is configurations in the graphics.conf file.

begin display 1
formats = rgba8888 rgbx8888 nv12
video-mode = 1280 x 768 @ 60
# priority = 15 # screen update thread priority. Default: 15. Set: "screen priority + 5".
end display

begin mtouch
driver = devi
options = height=768,width=1280,devi_dev=/dev/devi/touch0
display = 1
end mtouch


The touch worked fine when the video-mode = 800 x 600 @ 60.
The problems started when the resolution was changed. I had to change the resolution because, only the part of the GUI was showing on a 800x600.
hsbgowd
New Member
 
Posts: 7
Joined: Mon Jul 28, 2014 3:24 pm

Re: Couldn't find mtouch device for display

Postby Tim » Wed Jul 30, 2014 6:19 pm

I have a feeling that 1280x768 isn't supported. That's a very unusual 5:3 video resolution for 1280.

This link shows common video resolutions:
http://en.wikipedia.org/wiki/Display_resolution

Any other choices you can run at (maybe try 1024x768 and work up from there)?

Tim
Tim
Senior Member
 
Posts: 1388
Joined: Wed Mar 10, 2004 12:28 am

Re: Couldn't find mtouch device for display

Postby hsbgowd » Wed Jul 30, 2014 9:37 pm

Tim wrote:I have a feeling that 1280x768 isn't supported. That's a very unusual 5:3 video resolution for 1280.
This link shows common video resolutions:
http://en.wikipedia.org/wiki/Display_resolution

The library developed by third party supports only 1280x768. Touch screen works with 800x600, but the only a fraction of the UI is displayed. With 1280x768, the UI is displayed entirely on the Lilliput and even though touch is an issue, mouse driver works fine with it. Since I can use mouse with no issues, I have a feeling that this might be a configuration issue for mtouch.

Tim wrote:Any other choices you can run at (maybe try 1024x768 and work up from there)?

Yes, I could look for a 1028x768 display device to test touch input.
hsbgowd
New Member
 
Posts: 7
Joined: Mon Jul 28, 2014 3:24 pm

Re: Couldn't find mtouch device for display

Postby Tim » Thu Jul 31, 2014 1:22 pm

Strange 3rd party library if that's the only resolution it supports. Must be a car type device rather than a normal PC.

If you need 768 vertical I'd try 1366x768 or 1360x768. Those are pretty common widescreen formats that are likely to be supported by mtouch and would entirely fit your 1280x768 GUI with only a small bit of wasted space on the edges.

Tim
Tim
Senior Member
 
Posts: 1388
Joined: Wed Mar 10, 2004 12:28 am

Re: Couldn't find mtouch device for display

Postby hsbgowd » Thu Jul 31, 2014 7:30 pm

Tim wrote:Strange 3rd party library if that's the only resolution it supports. Must be a car type device rather than a normal PC.

Yes, you guessed it right.. It's for a car .

Tim wrote:If you need 768 vertical I'd try 1366x768 or 1360x768. Those are pretty common widescreen formats that are likely to be supported by mtouch and would entirely fit your 1280x768 GUI with only a small bit of wasted space on the edges.

Awesome suggestion! I'll update once I test with suggested resolution. Thanks a lot.
hsbgowd
New Member
 
Posts: 7
Joined: Mon Jul 28, 2014 3:24 pm

Re: Couldn't find mtouch device for display

Postby hsbgowd » Wed Aug 06, 2014 3:16 pm

Tim wrote:If you need 768 vertical I'd try 1366x768 or 1360x768. Those are pretty common widescreen formats that are likely to be supported by mtouch and would entirely fit your 1280x768 GUI with only a small bit of wasted space on the edges.

Hmmm, I just verified that 1366x768 and 1360x768 aren't supported by mtouch on the Lilliput.
hsbgowd
New Member
 
Posts: 7
Joined: Mon Jul 28, 2014 3:24 pm


Return to QNX6 - OS

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests